Η αρρώστια... της αλαζονείας.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψα ένα άρθρο της Χριστίνας Παπασταθοπούλου, που δημοσιεύτηκε στο efsyn.gr στις 22 Φεβρουαρίου 2021 κι έχει τίτλο "Η αρρώστια... της αλαζονείας".

Αξίζει τον κόπο να το διαβάσει κανείς προσεχτικά για δύο κυρίως λόγους.

Ο πρώτος γιατί είναι σίγουρο, ότι θα κατανοήσει συμπεριφορές ανθρώπων, αιρετών και όχι μόνο, που καθημερινά συναναστρεφόμαστε και τους βλέπουμε να συμπεριφέρονται με τρόπο υποτιμητικό, που σε κάθε περίπτωση δεν ταιριάζει στο ύφος και το χαρακτήρα που γνωρίζαμε ότι έχουν, πριν αναλαμβάνουν κάποιας μορφής εξουσία.

Ο δεύτερος γιατί θα βοηθήσει να μην κάνουμε συνέχεια το λάθος και τους εμπιστευόμαστε, αφού εκ των προτέρων θα γνωρίζουμε πως θα συμπεριφερθούν κατά την παραμονή τους στη θέση εξουσίας. Τη θέση δηλαδή που εμείς τους εμπιστευτήκαμε.

Το δημοσιεύουμε αυτούσιο τρέφοντας ίσως την αυταπάτη, ότι όσοι διαθέτοντας την ελάχιστη κοινή λογική μπορέσουν και δουν τον εαυτό τους να φωτογραφίζεται μέσα σε αυτό, θα κάνουν την αυτοκριτική τους μέρες που είναι και θα προσπαθήσουν να περισώσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, όση αξιοπρέπεια τους έχει απομείνει.

γράφει λοιπόν η κα Παπασταθοπούλου:

"Η αρρώστια... της αλαζονείας

Τελικά, η αλαζονεία της εξουσίας, εκτός από απέχθεια, προκαλεί ταυτόχρονα και θυμηδία.

Απέχθεια για την έπαρση που αποπνέει ο χαρακτήρας του ανθρώπου, με μοναδικό κριτήριο την παραμονή στη θέση εξουσίας που ανέλαβε και θυμηδία γιατί η μεταστροφή αυτή αλλοιώνει χαρακτηριστικά και συμπεριφορές, αγγίζοντας ενίοτε τα όρια της γραφικότητας. Τι εννοώ; Γνωρίζεις έναν άνθρωπο χρόνια.

Ανεξαρτήτως εάν συμφωνείς μαζί του ή όχι πολιτικά, συμπορεύεσαι γιατί είναι φιλικός, διαλλακτικός, ήπιων τόνων, προσιτός. Και ξαφνικά αναλαμβάνει μια θέση εξουσίας. Και η αλλαγή του είναι τόσο εμφανής, που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο. Αλλάζει ακόμα και τον τρόπο που περπατάει, που στέκεται, που χαιρετάει, που κουνάει τα χέρια του, που μιλάει. Και η κατάσταση χειροτερεύει όταν η θέση που αναλαμβάνει είναι κυβερνητική. Η κομπορρημοσύνη σε όλο της το μεγαλείο. Η υπεροψία στα καλύτερά της.

Ωστόσο, η αλαζονεία της εξουσίας δεν έχει πολιτικό χρώμα. Μπορεί το μικρόβιό της να «χτυπήσει» τον καθένα, ανεξαρτήτως πολιτικών και κομματικών πεποιθήσεων. Γιατί, όπως φαίνεται, για να την αποφύγεις και να παραμείνεις ο εαυτός σου, ακόμα και εάν έγινες πρωθυπουργός, υπουργός, βουλευτής, πολιτικός παράγοντας, αστυνομικός, διευθυντής, πρέπει να έχεις υπόβαθρο παιδείας, υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Ας προσέξουν, λοιπόν, λίγο όλοι αυτοί και ειδικά οι πολιτικοί από όποιο χώρο και αν προέρχονται.

Δεν είναι καλός σύμβουλος η αλαζονεία, ίσως και να είναι ο χειρότερος. Και πριν ειρωνευτούν, βρουν φθηνά ευφυολογήματα κάνοντας δήθεν χιούμορ, σηκώσουν το φρύδι, απαξιώσουν τους πολίτες, κουνήσουν το δάχτυλο, πουν ψέματα, ας δουν, εάν δεν τους έχουν δει, τους «Πέρσες» του Αισχύλου. Θα μάθουν αρκετά για την αλαζονεία της εξουσίας, των ηγεμόνων, του νικητή... Τους θυμίζω αυτό: «Οταν ανθίζει η έπαρση, καρπίζει στάχυ θυμού, συμφορά εσοδεύει».

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Δημοσιεύτηκε στις 22/02/2021 στο efsyn.gr"

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
MSc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.