Στον απόηχο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων

Τελείωσαν οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων.

Οι εκδηλώσεις  ξεκίνησαν το απόγευμα της 16ης Μαρτίου (παραμονή της εορτής του Αγίου Αλεξίου) με την αναπαράσταση της ορκωμοσίας των αγωνιστών στην ιστορική μονή της Αγίας Λαύρας. Κορυφώθηκαν το απόγευμα της 21ης Μαρτίου με την αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης των Καλαβρύτων και την εκδήλωση προς τιμή της Αϊτής, της πρώτης χώρας που αναγνώρισε την Επανάσταση του 21, που έγινε στο νέο Πολύκεντρο του Δήμου Καλαβρύτων.

Κάνοντας τον απολογισμό των δράσεων, των εκδηλώσεων και των αποτελεσμάτων τους, μπορεί κανείς να εντοπίσει αρκετά θετικά στοιχεία, αλλά και σοβαρές αστοχίες και παραλείψεις, από πλευράς δήμου και διοργανωτών. 

ΤΡΙΤΗ, 16 Μαρτίου 2021 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια που εξέδωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, στις 19.30 μ.μ. είχε προγραμματιστεί να γίνει για πρώτη φορά μετά από 200 χρόνια, η πιστή αναπαράσταση, της έναρξης της Επανάστασης του 1821, από την Ιστορική Μόνη της Αγίας Λαύρας. Από το δήμο Καλαβρύτων είχε δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο επικοινωνιακό κομμάτι. Από το επίσημο κανάλι του Δήμου στο youtube θα προβαλλόταν απευθείας, με σκοπό να έφτανε η εικόνα ζωντανά, στον απανταχού ελληνισμό. Όπως αποδείχθηκε όμως στην πράξη, μάλλον από κακό σχεδιασμό, χωρίς τα απαραίτητα μέσα και χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία, ο Δήμος Καλαβρύτων, ουδέποτε μπόρεσε να μεταδώσει εικόνα, με αποτέλεσμα η έναρξη να καθυστερήσει υπερβολικά, προς απογοήτευση αυτών που περίμεναν να την δουν. Αν δεν υπήρχε το κανάλι "ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ", εικόνα από την αναπαράσταση, δεν θα μεταδιδόταν ποτέ. Αν μπει κάποιος στο youtube, στο κανάλι του δήμου Καλαβρύτων, θα δει ότι το συγκεκριμένο βίντεο έχει μόλις 1950 προβολές, αριθμός υπερβολικά χαμηλός  για ζωντανή μετάδοση γεγονότος τέτοιου βεληνεκούς. 

ΚΥΡΙΑΚΗ, 21 Μαρτίου 2021 

Στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης των Καλαβρύτων, παραβρέθηκαν, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Αχαϊας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, Χριστίνα Αλεξοπούλου και 'Αγγελος Τσιγκρής, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σια Αναγνωστοπούλου και ο Κώστας Μάρκου. Εκ μέρους της Περιφέρειας παραβρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Φ. Ζαϊμης και Αν. Φίλιας. Παραβρέθηκε επίσης και  ο Διοικητής 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, ενώ τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Οδυσσέας Ιωάννης Ζώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι χαιρετισμό λόγω της ημέρας απηύθυνε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τόσο το χαιρετισμό της κας Σακελλαροπούλου, όσο και την ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής Ελλάδα 2021 Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη ενώπιον του Δημάρχου Καλαβρύτων αλλά και τις επισκέψεις του Υπουργού Κώστα Σκρέκα στη Μονή των Αγίων Θεοδώρων θα τα σχολιάσουμε εκτενέστερα αφού περάσει και η αυριανή ημέρα η 25η Μαρτίου. 

Η ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣ 

Το απόγευμα της Κυριακής 21 Μαρτίου 2021, έγινε στο Πολύκεντρο του Δήμου Καλαβρύτων, τιμητική εκδήλωση για την δημοκρατία της Αϊτής, της 1ης χώρας που αναγνώρισε τον Ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία. Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν η παρακίνηση όλων των Δήμων της χώρας ώστε να συγκεντρωθεί ένα σημαντικό ποσό που θα δοθεί στην Δημοκρατία της Αϊτής για την ολοκλήρωση ενός κοινωφελούς έργου το οποίο και θα βοηθήσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί να παραβρεθούν είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά:  O κ. Νεκτάριος Φαρμάκης (Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος)  Ο κ. Δημήτριος Παπαστεργίου (Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. & Δήμαρχος Τρικκαίων)  Η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη (Πρόεδρος Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021)  Ο κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας)  Ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης (Γραμματέας ΜΕΡΑ25)  Ο κ. Ιάσωνας Φωτήλας (Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ)  Ο κ. Άγγελος Τσιγκρής (Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ)  Η κα. Χριστίνα Αλεξοπούλου (Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ)  Ο κ. Κωνσταντίνος Μάρκου (Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ)  Η κα. Σία Αναγνωστοπούλου (Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ)  Ο κ. Ανδρέας Φίλιας (Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδος)  Ο κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος (Καθηγητής Πάντειον Πανεπιστήμιο – Συνεργάτης εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών μελετών)  Ο κ. Αντρέι Μ. ΜΑΣΛΟΒ (Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία) Πολύ σημαντική πρωτοβουλία, με ιδιαίτερη σημασία, τόσο από πλευράς συμβολισμού αφού η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε επίσημα την επανάσταση του 21, όσο και από πλευράς ουσίας αφού η Αϊτή είναι μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, χρονίως σε ευάλωτη κατάσταση, στην οποία οι υπάρχουσες στοιχειώδεις λειτουργίες και δυνατότητες έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όποιον είχε αυτή την ιδέα. Όμως και στην εκδήλωση αυτή υπήρξαν δύο σοβαρές, σοβαρότατες θα έλεγα, παραλείψεις. 1ον: Αν δει κανείς τους συμμετέχοντες είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, θα διαπιστώσει ότι κανείς εκπρόσωπος, είτε πρόξενος, είτε ανώτατος ή ανώτερος διπλωματικός υπάλληλος της Αϊτής δεν συμμετείχε. Άραγε δεν είχε προσκληθεί κανένας ή προσκλήθηκαν και δεν παρέστησαν; 2ον: Από όσο γνωρίζω όταν τιμάς μια χώρα, ή ακόμα και έναν εκπρόσωπο χώρας, η σημαία της κυματίζει παντού μαζί με την ελληνική. Είδατε πουθενά στα Καλάβρυτα σημαία της Αϊτής; Σοβαρή παράλειψη που δείχνει ερασιτεχνισμό ως προς την υλοποίηση και προβολή, της, κατά τα άλλα αξιολογότατης ιδέας. 

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 

Και πάλι συγχαρητήρια σε αυτόν ή αυτούς που είχαν αυτή την ιδέα! Μακάρι να καθιερωθεί, να διαφημιστεί και να αποτελέσει επετειακό δρώμενο και... γιατί όχι; αφού εμπλουτιστεί με ακόμα πιο εντυπωσιακά εφε, τουριστική ατραξιόν για τον τόπο μας. Βλέπε "Αρμάτα" που γίνεται κάθε χρόνο στις Σπέτσες. 

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ 

Κρατώντας τα θετικά και προσπαθώντας να βελτιώσουμε τα αρνητικά, κυρίως το επικοινωνιακό κομμάτι και το κομμάτι της προβολής, οι φετινές εκδηλώσεις, αν επίσης αφαιρέσουμε την υπερβολή των επαναλαμβανόμενων αναπαραστάσεων στην Αγία Λαύρα και μάλιστα σε κλειστό χώρο με ότι αυτό συνεπάγεται εν μέσω πανδημίας, κλείνουν μάλλον με θετικό πρόσημο.

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.