Πυλώνες υπερυψηλής τάσης. Αυθαιρεσία του ΑΔΜΗΕ ή διαχρονική ευθύνη και αδιαφορία των Δημάρχων μας;

Η “ιστορία” ξεκινά από το 2012, όταν τέθηκε υπόψιν του κ. Ασημακόπουλου, τότε Αντιδημάρχου Έργων του Δήμου Καλαβρύτων, η με αριθ. 200855/24-7-12 Περιβαλοντική Μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που αφορούσε έργο εγκατάστασης πυλώνων υπερυψηλής τάσης, για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Μεγαλόπολη στην Πάτρα.

Τότε υπήρξε έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων των χωριών του Δήμου Καλαβρύτων, για τις επιπτώσεις που θα είχε, όχι μόνο στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων, η εγκατάσταση των πυλώνων υπερυψηλής τάσης, κοντά ή μέσα στις περιουσίες τους. Παρόλα αυτά, την Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014, ανακοινώνεται στο φύλο της εφημερίδας ΗΧΩ ΤΩΝ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΩΝ, πρόταση του ΑΔΜΗΕ Α.Ε., για αναγκαστική απαλλοτρίωση, εδαφών, των Δήμων ΠατρέωνΑιγιάλειαςΔυτικής ΑχαΐαςΕρυμάνθου και Καλαβρύτων, για εγκατάσταση πυλώνων υπερυψηλής τάσης της Γ.Μ. 400kV “ΚΥΤ ΠΑΤΡΑΣ – ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ”. Για το Δήμο Καλαβρύτων, επρόκειτο για ακίνητα της Δ.Ε. Καλαβρύτων (Τ.Κ. Μικρού Μποντιά, Κρυονερίου, Μανεσίου, Κούτελης, Κέρτεζης), της Δ.Ε. Αροανίας (Τ.Κ. Αναστάσεως, Αροανίας και Αλεσταίνης) και της Δ.Ε. Παΐων (Τ.Κ. Πάου).

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου 2014, στάλθηκε στο Δήμο Καλαβρύτων από την ΑΔΜΗΕ Α.Ε., αντίγραφο της συγκεκριμένης δημοσίευσης, με σκοπό την τοιχοκόλλησή της στις οικείες τοπικές κοινότητες. Η παραπάνω Περιβαλοντική Μελέτη, τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε σύμφωνα με την υπ’ αρ. 178267/23-5-2014 Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και όπως ο νόμος ορίζει τον Οκτώβριο του 2015, ο Δασάρχης Καλαβρύτων, προχώρησε σε ΠΡΑΞΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥ της συγκεκριμένης έκτασης και δρομολογήθηκε η έναρξη των επιμέρους εργασιών του έργου. Το 2018, δηλαδή τρία χρόνια αργότερα, η ηγουμένη της Ιεράς Μονής των Αγίων Θεοδώρων, Μοναχή Βηθλεέμ, στέλνει την με Α.Π. 62/26-11-18 επιστολή διαμαρτυρίας, στον τότε δήμαρχο Καλαβρύτων Γ. Λαζουρά, εκθέτοντάς του τα προβλήματα που προκύπτουν για το περιβάλλον και την υγεία, αν γίνει πράξη η πρόθεση της ΑΔΜΗΕ, να εγκαταστήσει δύο ογκώδεις πυλώνες στο περίβολο χώρο την μονής και σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από τα κτήρια, καθώς και από τη διάνοιξη δρόμου πάνω και πίσω από το Μοναστήρι.

Στην ίδια επιστολή, γίνεται αναφορά στη σύσταση της ICNIRP (International Commision on Non Ionizing Radiation Protection) για ασφαλή απόσταση για τη διαβίωση των εμβίων όντων, 350 μέτρων για υψηλή και 600 μέτρων για υπερυψηλή τάση. Προτεινόταν μάλιστα και εναλλακτική διαδρομή τοποθέτησης των πυλώνων, χωρίς να θίγονται τα ζωτικά συμφέροντα της μονής, η οποία και τελικά υιοθετήθηκε από την ΑΔΜΗΕ.

Ο Δήμος Καλαβρύτων, ουδεμία αναφορά, ένσταση ή διαμαρτυρία είχε προβάλλει για το 12.300 στρεμμάτων δάσος την “Κάνισκας” που ήταν ιδιοκτησία του, και προοριζόταν και αυτό, τουλάχιστον όπως υποστήριζε ο τότε δήμαρχος Καλαβρύτων Γ. Λαζουράς, για πολλαπλή περιβαλλοντική και τουριστική αξιοποίηση. Να σημειωθεί επίσης ότι, χωρίς καμία επίσημη, ενημέρωση, γραπτή συγκατάθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, ή νόμιμη απαλλοτρίωση, συνεργεία του ΑΔΜΗΕ εισήλθαν στην Κάνισκα και προέβαιναν σε εργασίες.

Στις 7 Μαΐου του 2019, παραμονές δημοτικών εκλογών, ο νυν δήμαρχος Καλαβρύτων και τότε επικεφαλής του συνδυασμού, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για το ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ Δύναμη Δημιουργίας και Προοπτικής, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, είχε κάνει την ακόλουθη Δήλωση – Καταγγελία: Περισσότερο από ένα χρόνο τώρα εξελίσσεται στο Δήμο Καλαβρύτων ιστορικού χαρακτήρα καταστροφή. Οι πυλώνες υψηλής τάσης, από την Μεγαλόπολη στην Πάτρα, διέρχονται από δάση φυσικού κάλλους και χωριά του Δήμου μας. Το καταστροφικό έργο εξελίσσεται, με τη δημοτική αρχή να αδιαφορεί εγκληματικά. Δάση φυσικού κάλλους, το δάσος της Κάνισκας, τα χωριά μας Κέρτεζη, Μπούμπουκα, Μάνεσι, Τρεχλό, Μποντιάδες και άλλα χωριά, θα πληρώσουν την ανικανότητα της Δημοτικής Αρχής του κυρίου Λαζουρά. Εμείς δε θα το επιτρέψουμε. Την επομένη των εκλογών θα επαναδιαπραγματευτούμε το θέμα που δημιουργήθηκε. 

Μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου 2019, ο κ. Λαζουράς στέλνει προς τον ΑΔΜΗΕ το με Α.Π. 3621 έγγραφο διαμαρτυρία με θέμα “Παράνομες ενέργειες και έργα από την κατασκευή της Γραμμής Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης 400 kV ΚΥΤ Πάτρς ΚΥΤ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ” κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για της αυθαιρεσίες του ΑΔΜΗΕ στο δάσος της Κάνισκας, την καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, τη ζημία που θα υποστεί ο δήμος και οι κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων, ζητώντας αποκατάσταση των ζημιών, επιφυλασσόμενος μάλιστα, όλων των νομίμων δικαιωμάτων έναντι πάσης αρχής και αρμόδιου δικαστηρίου. Έγιναν οι εκλογές και εκλέχτηκε δήμαρχος ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο της νέας δημοτικής αρχής, Σεπτέμβριο του 2019, ο Γ. Τσενές εισάγει το θέμα. Τότε όλοι διαπιστώσαμε ότι το... “Εμείς δε θα το επιτρέψουμε” καθώς και το... “Την επομένη των εκλογών θα επαναδιαπραγματευτούμε το θέμα που δημιουργήθηκε” των προεκλογικών υποσχέσεων του Θανάση Παπαδόπουλου, “πήγε περίπατο”. Οι εργασίες από τον ΑΔΜΗΕ και μέσα στο δάσος της Κάνισκας, συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν κανονικά. 

Κι ερχόμαστε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, σχεδόν ένα χρόνο μετά, όπου πάλι ο κ. Τσενές επαναφέρει το θέμα, αναγκάζοντας τον Δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο, να δεσμευτεί ότι θα ορίσει επιτροπή, με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, κ.κ. Λαζουρά, Θεοχάρη, Τσενέ και Ανδριόπουλο, καθώς και με τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Καλαβρύτων Σπ. Καούρη με σκοπό να ζητήσουν συνάντηση και να θέσουν το θέμα των αντισταθμιστικών για τους κατοίκους και τις κοινότητες που θίγονται, στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη. Μάλλον για το λόγο αυτό, εστάλη προ μηνός επιστολή από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλο, στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη στην οποία παρόλο που χρησιμοποίησε και τον τίτλο του Προέδρου της ΠΕΔ, ουδεμία απάντηση πήρε και, άγνωστο γιατί, δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις σήμερα.

Τα ερωτήματα πάντως που δημιουργούνται και που πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή απάντηση οι κάτοικοι των εμπλεκομένων με το έργο του ΑΔΜΗΕ κοινοτήτων, είναι πολλά. Που βρίσκεται “καταχωνιασμένη” η περιβαλλοντική μελέτη του έργου; Γιατί δεν έχει δοθεί ποτέ στην δημοσιότητα; Ποια είναι τα αντισταθμιστικά που πρέπει να δοθούν στους κατοίκους και στις εμπλεκόμενες με το έργο τοπικές κοινότητες; Έχει γίνει από πλευράς δήμου κάποιου είδους “διαβούλευση” με τους κατοίκους αυτών των περιοχών;  

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.