Πρέπει να μπει τέρμα στην "ενός ανδρός αρχή" στον τομέα Τουρισμού στο Δήμο Καλαβρύτων.

Όπως δείχνουν οι μέχρι σήμερα εξελίξεις, μάλλον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και θα πραγματοποιηθεί η επέκταση της γραμμής του Οδοντωτού μέχρι την Αγία Λαύρα, με δεδομένη τη βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος στην παρούσα φάση, είναι τι σημαίνει για τα Καλάβρυτα αυτή καθ΄αυτή η επέκταση, όταν και όποτε γίνει;

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσελκύσει νέους τουρίστες και να συνδράμει στην περαιτέρω ανάπτυξη;

Αυτό που γίνεται εύκολα κατανοητό, είναι ότι η λέξη Καλάβρυτα βρίσκεται άρρηκτα συνδεδεμένη, εκτός των άλλων και με τον Οδοντωτό, την Αγία Λαύρα, το Μέγα Σπήλαιο, τον Τόπο Εκτέλεσης, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος ακόμα και με το Σπήλαιο Λιμνών.

Σημεία και αξιοθέατα δηλαδή, που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη μιας μορφής τουρισμού, που μπορεί να υφίσταται 12 μήνες το χρόνο και να προσελκύει τουρίστες από διάφορα μήκη και πλάτη της γης.

Μιλάω για τον ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, που για την περιοχή μας βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο.

Πως μπορεί να γίνει αυτό;

Την απάντηση μπορούν να τη δώσουν οι καθ' ύλην και κατ΄επάγγελμα αρμόδιοι, ξενοδόχοι και επιχειρηματίες της περιοχής μας.

Ο Δήμος Καλαβρύτων όμως, θα πρέπει να σταθεί αρωγός σε μια τέτοια προσπάθεια, δίνοντας γενικές κατευθύνσεις για ένα ευρύτερο σχεδιασμό και, οπωσδήποτε θεσμικό ρόλο και λόγο σε εκπροσώπους  ευρύτερης αποδοχής, προερχόμενους από τους παραπάνω φορείς.

Σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 1 & 2 του Ν.3852/2010, το δημοτικό συμβούλιο εκάστοτε δήμου, με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του μπορεί να συγκροτεί επιτροπές για την επεξεργασία και εισήγηση θεμάτων της αρμοδιότητάς του. 

Ειδικότερα στους τουριστικούς δήμους συγκροτείται επιτροπή για την επεξεργασία και εισήγηση στο δημοτικό συμβούλιο θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου. 

Στις επιτροπές προεδρεύει δημοτικός σύμβουλος που ορίζεται με την απόφαση της συγκρότησης και μετέχουν σε αυτές, σύμβουλοι που προτείνονται από όλες τις δημοτικές παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, υπάλληλοι της αρμόδιας διεύθυνσης του δήμου, καθώς και ιδιώτες εμπειρογνώμονες στα θέματα της επιτροπής και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων της περιοχής. 

Άποψή μου λοιπόν είναι ότι, πρέπει να μπει τέλος στην... "ενός ανδρός αρχή", από την οποία διέπεται σήμερα στον τομέα του τουρισμού, ο Δήμος Καλαβρύτων. 

Πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Καλαβρύτων, σύμφωνα με το Ν.3852/2010, με καθορισμένες αρμοδιότητες και κανόνες λειτουργίας.

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.