Περί... περιφοράς, μόνιμης καραντίνας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και διαφάνειας στο Δήμο

Β. Αποστολόπουλος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο διάγγελμά του για την σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί λόγω κορονοϊού, θέλοντας να τονίσει τη σημασία των νέων τεχνολογιών και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα και να δώσει και το στίγμα της νέας εποχής αναφέρει: “...Και οι δεσμοί Πολιτείας και πολιτών πλαισιώθηκαν από μεταρρυθμίσεις που άλλοτε έμοιαζαν μακρινές ή και αδύνατες: Ψηφιακή δημόσια Διοίκηση που εξυπηρετεί γρήγορα, απλά και εύκολα. Εργασία και Εκπαίδευση από απόσταση...

Σε πρόσφατο άρθρο του, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΑΝ.Α.Σ.Α. για το Δήμο Καλαβρύτων κ. Σπύρος Θεοχάρης, αναφέρεται στην ψηφιακή και ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο ελληνικό δημόσιο και την αξιοποίηση των τεχνολογικών μέσων, ως στοιχείο της καθημερινότητας για να συνεχίσει να λειτουργεί και η αυτοδιοίκηση. Το σχετικό άρθρο έχει τον τίτλο “Τηλεδιάσκεψη στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καλαβρύτων!”. 

Στο ίδιο άρθρο, συμπληρώνει λέγοντας ότι, “Στην εποχή του κορονοϊού όμως -και κυρίως αυτής που θα τον διαδεχθεί- η αξιοποίησή της είναι μονόδρομος και για το Δημόσιο, τις συλλογικότητες και φυσικά την αυτοδιοίκηση .” 

Στο Δήμο Καλαβρύτων, τόσο στον αριθμό απόφασης 16/2020 “Περί υποχρεωτικής αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού”, όσο και στην 40/2020 “Περί αναμόρφωσης - τροποποίησης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου, οικονομικού έτους 2020”, που μπορεί εύκολα να τους αναζητήσει κάποιος στη “Διαύγεια”, διαπιστώνεται ότι, ενώ υπάρχουν πιστώσεις για... αναμορφώσεις, διαμορφώσεις, εξωραϊσμούς, λακούβες, μάντρες, παιδικές χαρές, σκυροδέματα κ.λ.π., ξέρετε αυτά που αποτελούν τη χαρά των εργολάβων και εξασφαλίζουν τα... ψηφαλάκια, απουσιάζουν παντελώς προβλέψεις για πιστώσεις που αφορούν νέες τεχνολογίες και ψηφιακή διακυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση και που μπορούν να οδηγήσουν το δήμο Καλαβρύτων στη νέα εποχή.

Δυστυχώς φαίνεται ότι, η.... κατά τα άλλα νόμιμη “περιφορά”, δεν αφορά μόνο τον επιτάφιο, αλλά και τη λήψη αποφάσεων στο δημοτικό συμβούλιο, απουσία φυσικά δημοσίου διαλόγου.

Ας ελπίσουμε ότι κάποια στιγμή, θα βγει από τη... “μόνιμη καραντίνα” ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, όχι για μόνο για να παρευρίσκεται σε... κηδείες, μνημόσυνα, γάμους, βαφτίσια, γιορτές, πανηγύρια και λοιπές κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και για να κάνει όσα προεκλογικά είχε υποσχεθεί για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τη διαφάνεια στο Δήμο.

 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.