Οι "αποσχιστικές" τάσεις στο Δήμο Καλαβρύτων και ο Δήμος "Ορεινής Αχαΐας"

Β. Αποστολόπουλος

Διάβασα πρόσφατα σε ειδησεογραφικά site του νομού Αχαΐας, ότι έρχεται ξανά στην επικαιρότητα παλαιότερο αίτημα που υπογράφονταν από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας "Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ" κ. Σωκράτη Μούσιο, τον Αντιπρόεδρο κ. Παναγιώτη (Τάκη) Μπαλφούσια και τον Γ.Γ. κ. Α. Χριστοδουλόπουλο, μαζί με 17 προέδρους Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής, για διαχωρισμό του δήμου Καλαβρύτων και δημιουργία "Δήμου Ορεινής Αχαΐας" με την συμμετοχή των Δ.Ε. Κλειτορίας, Παΐων και Αροανίας.

Το αίτημα αυτό είχε υποβληθεί ένα χρόνο πριν, στις 26 Απριλίου 2021, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Περιφέρεια και στο Δήμο Καλαβρύτων και είχε γίνει τότε εκτενής αναφορά και από το KNet σε άρθρο που είχε τον τίτλο "Αίτημα Διαχωρισμού του Δήμου Καλαβρύτων. - Σύσταση νέου Δήμου Ορεινής Αχαΐας".

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο αίτημα γίνεται με αφορμή την πλήρη εγκατάλειψη της "έσω χώρας", (για να δανειστώ την έκφραση από τις προεκλογικές φανφάρες του νυν δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου), από το δήμο Καλαβρύτων. Είναι κάτι παραπάνω από φανερό, ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από τους κατοίκους των τριών δημοτικών ενοτήτων Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων, προς την δημοτική αρχή του Θανάση Παπαδόπουλου, κατηγορώντας τη για απουσία κονδυλίων και ανυπαρξία έργων υποδομής, και μάλλον έχουν δίκιο. Δυστυχώς οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι δυσαρεστημένοι και από την έλλειψη, έστω και του στοιχειώδους, πολιτικού λόγου μιας ανύπαρκτης αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όλα αυτά είναι γνωστά. 

Όμως θεωρώ, ότι στην παρούσα τουλάχιστον συγκυρία, τέτοιου είδους αιτήματα το πιο πιθανό είναι να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό όχι μόνο στις τρεις αυτές δημοτικές ενότητες, αλλά και σε ολόκληρο το Δήμο. Και εξηγώ τους λόγους που με κάνουν να πιστεύω κάτι τέτοιο.

Μέχρι σήμερα η προϊστορία έχει δείξει ότι τόσο το 2010  με το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» όσο και παλαιότερα με τον «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ», πολιτική βούληση των κυβερνώντων, ίσως ακολουθώντας και τις επιταγές της Ε.Ε., είναι η μείωση του αριθμού των Δήμων σε ολόκληρη τη χώρα και η συγκρότησή τους σε πληθυσμιακά και χωρικά μεγαλύτερες γεωγραφικές μονάδες, με το πρόσχημα της βιωσιμότητας.

Αν παρατηρήσει κανείς τα τεκταινόμενα των τελευταίων χρόνων αλλά και των προγενέστερων ετών, θα δει ότι τόσο στο δήμο Καλαβρύτων όσο και σε άλλους παρόμοιους πληθυσμιακά δήμους της χώρας, παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου "αποψίλωση" δημοσίων υπηρεσιών και υποκαταστημάτων των τραπεζών. Ας θυμηθούμε το ΙΚΑ στα Καλάβρυτα, τις εφορίες σε Καλάβρυτα και Κλειτορία, τα ΕΛΤΑ, τα υποκαταστήματα της τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής, το Ειρηνοδικείο στην Κλειτορία, το υποθηκοφυλάκιο κ.α. Σύντομα ακόμα και τα δικαστήρια αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν για τα Καλάβρυτα.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και περιμένοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας πληθυσμιακής απογραφής που πολύ φοβάμαι ότι θα "τρίβουμε τα μάτια μας", εκτίμησή μου είναι ότι καμία τύχη δεν έχει αίτημα διαχωρισμού του Δήμου Καλαβρύτων και σύσταση νέου Δήμου Ορεινής Αχαΐας.

Αντίθετα πιστεύω ότι τέτοιου είδους "αποσχιστικά" αιτήματα, μπορεί να κάνουν μεγάλο κακό στο δήμο Καλαβρύτων αφού μπορεί να αποτελέσουν άλλοθι των κυβερνώντων για επίσπευση της πλήρης διάλυσής του. Και λέω επίσπευση, γιατί πολύ φοβάμαι ότι αργά ή γρήγορα με τις επιλογές μας, να συνεχίζουμε δηλαδή να ψηφίζουμε αποδεδειγμένα ανίκανα πρόσωπα για δημάρχους, επειδή τοποθέτησαν ή θα τοποθετήσουν μια κολώνα φωτισμού στο χωράφι μας ή θα ρίξουν λίγο τσιμέντο στον καρόδρομο που οδηγεί στο σπίτι μας ή μέσα στην αυλή μας, ή γιατί μας έδωσαν μια απευθείας μικροαναθεσούλα δήθεν ότι καθαρίσαμε κάποιο μονοπάτι ή νεκροταφείο, ή γιατί μας το επέβαλε ο τάδε ή ο δείνα εργολάβος που παίρνει την "μερίδα του λέοντος" από τις απευθείας αναθέσεις, ο Δήμος Καλαβρύτων θα αποτελέσει παρελθόν.

Σημειώστε την εκτίμησή μου ότι αργά η γρήγορα, η Δ.Ε. Καλαβρύτων θα αποτελεί δημοτική ενότητα του Δήμου Αιγιάλειας και οι Δ.Ε. Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων, δημοτικές ενότητες δήμων της Αρκαδίας και της Ηλείας.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι τώρα έστω και αργά;

Πιστεύω πως ακόμα μπορούμε.

Με δεδομένο ότι η έντονη δυσαρέσκεια για την δημοτική αρχή Παπαδόπουλου, δεν υπάρχει μόνο σε μεγάλο μέρος των κατοίκων των τριών δημοτικών ενοτήτων που προανέφερα, αλλά σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό και στην Δ.Ε. Καλαβρύτων, νομίζω ότι πρέπει αυτή στις επόμενες δημοτικές εκλογές να εκφραστεί πολιτικά.

Αρκεί να αφήσουμε στην άκρη τα μικροσυμφέροντά μας και μακριά από αποσχιστικές τάσεις να ενωθούμε, κατεβάζοντας έναν συνδυασμό ευρείας αποδοχής με νέους ανθρώπους και επικεφαλής πρόσωπο κοινής αποδοχής, μπας και γίνει κάτι έστω και τώρα...

Το χρωστάμε στα παιδιά μας...

Για να μην μας σιχαθούν και γυρίσουν την πλάτη σε εμάς και στον τόπο μας...

 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.