Οι απορίες τα ερωτηματικά και η καρέκλα.

Υπεγράφη χθες η σύμβαση για την Ανάπλαση της Πλατείας Κλειτορίας, από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων, Θανάση Παπαδόπουλο. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Δήμο Καλαβρύτων, "...η σύμβαση υπεγράφη ανάμεσα στον Δήμαρχο Καλαβρύτων κύριο Θανάση Παπαδόπουλο και στον εκπρόσωπο της ανάδοχου εταιρείας “ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ” κύριο Θεοφάνη Καπετσώνη. Παρόντες στο Δημαρχείο ήταν ο Αντιδήμαρχος Κλειτορίας κ. Σωτήρης Δουκλιάς, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μιχαλόπουλος Ασημάκης και Κουτρουλάκης Βασίλης".

Ανατρέχοντας στο ιστορικό του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων της Κλειτορίας, ερχόμαστε στα τέλη Νοεμβρίου του 2014, τότε που ο Δήμος Καλαβρύτων, υπό τη Δημαρχία Λαζουρά, υπέβαλε για ένταξη στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» (Π.Α.Α 2007-2013) – Μέτρο 322, πρόταση για ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Κλειτορίας, η οποία και έγινε αποδεκτή και με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 24083/13-02-2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων / Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας», εντάχθηκε και θα χρηματοδοτείτο η εκτέλεση του έργου της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Κλειτορίας και των πέριξ αυτής κοινοχρήστων χώρων, από το παραπάνω, συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα, χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με το συνολικό ποσό του 1.228.945 ευρώ, μαζί με το Φ.Π.Α.

Τον Απρίλιο του 2017 πάλι ο κ. Λαζουράς είχε πει: “ο Δήμος Καλαβρύτων μπαίνει σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να κατατεθεί εγκαίρως πλήρης φάκελλος για την ένταξή του σε πρόγραμμα που διαχειρίζεται η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στο πρόγραμμα αυτό διατίθενται 15 εκ. Ευρώ για 19 Δήμους της περιφέρειας και αναφέρεται στην ανάπλαση ιστορικών κέντρων. Στον ίδιο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η ανάπλαση της πλατείας Κλειτορίας η οποία θα απορροφήσει το 50% του προγράμματος αλλά πρέπει η προηγούμενη μελέτη από το 1,1 εκ ευρώ να πέσει στα 600 χιλιάδες.

Ερχόμαστε τώρα τον Ιανουάριο του 2019 όπου πάλι στο Δήμο Καλαβρύτων, έγινε η αποσφράγιση, των οκτώ (8), ηλεκτρονικών προσφορών, που κατατέθηκαν στον διεθνή, δημόσιο, ανοικτό, ηλεκτρονικό, διαγωνισμό, που διεξήγαγε ο Δήμος Καλαβρύτων, για την ανάθεση της κατασκευής του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Κλειτορίας» και αναδείχθηκε, ανάδοχος αυτού, η κατασκευαστική εταιρεία «ΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΤΕ – ΔΟΣΕΚ ΑΤΕ», με συνολική έκπτωση 38,29%, επί του προϋπολογισμού του έργου. Οι συμμετέχουσες, στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό, κατασκευαστικές εταιρείες και το ποσοστό έκπτωσης, που καθεμία τους προσέφερε, φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:  

Α/Α
Α/Α καταθ.
Επωνυμία Προσφέροντα
Ποσοστό
1
106438
ΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΤΕ
38,29 %
2
109832
ΓΑΙΟΣΤΑΤ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΕ
37,40 %
3
109984
ΑΚΡΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
35,17 %
4
107915
ΓΑΛΑΝΗΣ Σ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
33,11 %
5
109874
ΤΡΙΓΚΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
27,11 %
6
109846
ΑΦΟΙ Κ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
22,06 %
7
109783
"Β. ΒΛΑΣΤΑΡΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" δ.τ. "Β. ΒΛΑΣΤΑΡΑΣ Α.Τ.Ε."
17,82 %
8
109969
ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ
14,00 %

Αν συγκρίνουμε τώρα τον πίνακα αυτόν με το χτεσινό δελτίο τύπου του Δήμου Καλαβρύτων, βλέπουμε ότι ο κ. Παπαδόπουλος υπέγραψε σύμβαση για την εκτέλεση του έργου με την ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ” δηλαδή όχι με την εταιρεία «ΔΟΜΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΤΕ – ΔΟΣΕΚ ΑΤΕ» που τότε είχε αναδειχθεί ανάδοχος μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες, αλλά με την τρίτη κατά σειρά στον παραπάνω πίνακα. Δεν γνωρίζουμε τον λόγο για τον οποίο παρακάμφθηκαν οι δύο πρώτες, ούτε αν έγιναν όλες οι νόμιμες διαδικασίες... Ένα άλλο πράγμα που επίσης ξενίζει, είναι η κεντρική φωτογραφία του άρθρου. Απεικονίζονται την ώρα των υπογραφών, ο εκπρόσωπος της ανάδοχου εταιρείας “ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ”, να κάθεται στην θέση του Δημάρχου! και ο κ. Παπαδόπουλος να παρίσταται όρθιος.

Από όσο γνωρίζουμε οι υπογραφές μπαίνουν συνήθως στο τραπέζι εργασίας.

Ίσως οι καρέκλες εκεί να είναι άβολες και πάντως όχι αξίας των 500 ευρώ χωρίς απόδειξη...  

Τέλος δεν γνωρίζουμε τον λόγο που απουσίαζαν οι υπόλοιποι σύμβουλοι της Δ.Ε. Κλειτορίας χτες από το γραφείο του Δημάρχου, καθώς και ο πρόεδρος και τα μέλη της κοινότητας Κλειτορίας. Ιδιαίτερα ο πρόεδρος κ. Γ. Παπακανέλλος, ήταν από αυτούς που ψήφισαν τότε, όντας δημοτικός σύμβουλος, το συγκεκριμένο έργο.

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.