Με ευχολόγια δεν έρχεται η τουριστική ανάπτυξη στο δήμο μας.

Διαβάζω σε δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Καλαβρύτων, ότι κατά την διάρκεια "ευρείας σύσκεψης" που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στο "Πέτρινο", υπό την προεδρία του Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού Λεωνίδα Βασιλόπουλου, με την συμμετοχή του Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου και εκπροσώπων επιχειρηματικών Ενώσεων, Συλλόγων και φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού, χαρακτηρίστηκε η φετινή χρονιά ως "μια απ’ τις καλύτερες χειμερινές τουριστικές σαιζόν των τελευταίων δεκαετιών για τον Δήμο Καλαβρύτων -αν όχι η καλύτερη-".

Η συζήτηση επικεντρώθηκε, αναφέρει το ίδιο δελτίο τύπου, κυρίως σε προτάσεις ή πιθανές δράσεις που θα επιμηκύνουν τις περιόδους τουριστικής αιχμής για το Δήμο Καλαβρύτων, καθώς και σε συνέργειες μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων και του Δήμου που θα συντείνουν προς αυτό το σκοπό. 

Μάλιστα, καλούν κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει προτάσεις, ιδέες και γνώμες, στην ηλεκτρονική διεύθυνση tourismos@kalavrita.gr, ώστε να συνυπολογίζεται σε κάθε απόφαση για μελλοντικές στοχευμένες δράσεις, πάντα με γνώμονα την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται, αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο τύπου.

Έγινε επίσης αναφορά και στο νέο τουριστικό ιστότοπο του Δήμου Καλαβρύτων discoverkalavrita.gr, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία, αποτελώντας την πιο ολοκληρωμένη βάση διαδικτυακής τουριστικής προβολής της περιοχής, και καταλήγει η συγκεκριμένη αναφορά, ότι, "σύμφωνη ήταν η γνώμη όλων όσοι συμμετείχαν στην σύσκεψη ότι το discoverkalavrita.gr, πέραν των επιμέρους ιστοσελίδων φορέων και ιδιωτών, θα πρέπει ν’ αποτελέσει το πρώτο και πιο βασικό μέσο τουριστικής προβολής της περιοχής Καλαβρύτων, εμπλουτιζόμενο διαρκώς σε περιεχόμενο και δυνατότητες".

 

Καταρχήν θα ήθελα να επισημάνω ότι κατά τη γνώμη μου, η συνάντηση αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δυόμιση χρόνια! Τόσος χρόνος έχει περάσει από τον Σεπτέμβριο του 2019 που ανέλαβε η δημοτική αρχή Παπαδόπουλου. Και για να μην βιαστεί κάποιος να πει ότι είχαμε τον covid-19, να υπενθυμίσω ότι η πρώτη καραντίνα έγινε το Φεβρουάριο του 2020. Από τις πρώτες ημέρες ανάληψης της νυν δημοτικής αρχής, είχα επισημάνει ότι η "ενός ανδρός αρχή" και μάλιστα ανθρώπου μη σχετικού με τον τουρισμό, αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία!

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός βέβαια, ότι η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται μια απ’ τις καλύτερες χειμερινές τουριστικές σαιζόν των τελευταίων δεκαετιών για τον Δήμο Καλαβρύτων, έχει να κάνει με μια σειρά από παράγοντες οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με κάποιο σχεδιασμό από τη δημοτική αρχή. Το αντίθετο μάλιστα. Καμία δράση δεν έγινε από το δήμο προς αυτή την κατεύθυνση και ούτε μπορεί κάποιος να εγγυηθεί ότι τα "διαλείμματα πληρότητας" που παρατηρήθηκαν φέτος θα επαναληφθούν με την ίδια ένταση και τις επόμενες χρονιές.

Για ότι έχει να κάνει βέβαια με το κάλεσμα ενδιαφερομένων να καταθέσουν προτάσεις, ιδέες και γνώμες ώστε να συνυπολογίζονται σε κάθε απόφαση για μελλοντικές στοχευμένες δράσεις, να υπενθυμίσω παλαιότερο δελτίο τύπου του Δήμου Καλαβρύτων (πάνω από ένα χρόνο πριν) όπου πάλι ο υπεύθυνος τουρισμού Λεωνίδας Βασιλόπουλος υπογράμμιζε με στόμφο ότι: "με σχέδιο προχωράμε σε δράσεις ανάδειξης της τουριστικής φυσιογνωμίας σε όλο τον Δήμο Καλαβρύτων και στον εμπλουτισμό των υποδομών μας".

Να υπενθυμίσω τι είχα γράψει τότε: 

Εγώ πάντως αν ήμουν αντιπολίτευση, θα καλούσα δημόσια τον κ. Βασιλόπουλο να ανακοινώσει στους δημότες μας αυτό το περίφημο “σχέδιο”, καθώς και τις “δράσεις ανάδειξης της τουριστικής φυσιογνωμίας”. Θα ρωτούσα επίσης τους ξενοδόχους και τους λοιπούς επιχειρηματίες του δήμου μας που εμπλέκονται με τον τουρισμό:

  • Γνωρίζουν την ύπαρξη κανενός τέτοιου σχεδίου από πλευράς Δήμου;
  • Και αν ναι συμφωνούν;
  • Ζήτησε ποτέ κανείς από το Δήμο την άποψή τους;

Είχα επίσης επισημάνει ότι: "Επειδή το θέμα του τουρισμού είναι αρκετά σοβαρό δεν προσφέρεται για επικοινωνιακές "στρακαστρούκες" από πλευράς δήμου".

 

Τώρα που αποφάσισαν Δήμαρχος και εντεταλμένος να υιοθετήσουν τις παραπάνω προτάσεις, θεωρώ ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Έστω κι έτσι όμως, θα έλεγα "κάλιο αργά παρά ποτέ" αν και πιστεύω ότι όλα γίνονται για καθαρά προεκλογικούς λόγους, αφού σιγά σιγά κι εκτός απροόπτου, μπαίνουμε στον τελευταίο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής. 

Όσον αφορά το discoverkalavrita.gr, ακόμα περιμένω να βγει κάποιος από τη δημοτική αρχή δημόσια, και να πει γιατί "σπαταλήθηκαν" 22.500€ για την δημιουργία του, ενώ υπήρχε και υπάρχει ακόμα και τη στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο το kalavritatour.gr, που στοίχησε περίπου άλλα τόσα και θα μπορούσε με λιγότερο από τα μισά χρήματα να αναβαθμιστεί, να επικαιροποιηθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του δήμου.

Τελειώνοντας θα προέτρεπα κάθε ενδιαφερόμενο, που θέλει να πάρει μια ιδέα για το πως μπορεί να γίνει ένα πετυχημένο τουριστικό portal, να ρίξει μια ματιά στο παλαιότερο άρθρο μου με τίτλο "Καταγραφή και ψηφιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας. Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται.", .

Το σίγουρο πάντως είναι ότι με ευχολόγια σαν αυτά που είδαμε στην συνάντηση της Δευτέρας, δεν έρχεται η τουριστική ανάπτυξη.

Υ.Γ.: Επιχειρηματίες των κλάδων του τουρισμού από τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες δεν είδα στην συνάντηση. Δεν κλήθηκαν ή μήπως κλήθηκαν και δεν ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν;

 

 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.