Καταγραφή και ψηφιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας. Ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται.

Β. Αποστολόπουλος

Στις 15 Απριλίου 2020, εκδόθηκε από το Δήμο Καλαβρύτων, πρόσκληση προς τους συλλόγους, για συλλογή στοιχείων με σκοπό την καταγραφή σε κάθε χωριό του δήμου μας, όλων εκείνων των στοιχείων – τουριστικού ενδιαφέροντος, πολιτιστικών, ιστορίας, λαογραφίας, παράδοσης, αρχιτεκτονικών, θρησκευτικών , μνημείων της φύσης κ.λ.π.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου, “πρόκειται για μια προσπάθεια του Δήμου Καλαβρύτων, που σκοπό έχει την ψηφιοποίηση, την ενιαία προβολή και την ανάδειξη κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος του τόπου μας, ενώ αναμένεται να αποτελέσει μια διαρκή προσπάθεια που θα απευθύνεται και θα αφορά όλους τους δημότες και που διαρκώς θα εμπλουτίζεται με ανθρώπους, με ιδέες, με προτάσεις, με δράσεις και έργα”.

Στο ίδιο δελτίο τύπου αναφέρεται επίσης ότι, “Στόχος είναι, η ισόρροπη τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη και των τεσσάρων Δημοτικών Ενοτήτων,(Καλαβρύτων, Κλειτορίας, Αροανίας και Παΐων), διάρκειας τεσσάρων εποχών, με τη συνεργασία των δημοτών, των δημοτικών παρατάξεων, των κοινωνικών – πολιτιστικών συλλόγων και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής”.

Σίγουρα αυτή η προσπάθεια, πρέπει και επιβάλλεται να γίνει, αν θέλουμε ο Δήμος Καλαβρύτων να έχει το μερίδιο που του αναλογεί, στον τουριστικό χάρτη της χώρας μας. Να επισημάνω γι άλλη μια φορά, την αναγκαιότητα προβολής και ανάδειξης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου μας και να δώσω τα εύσημα, τόσο στο δήμαρχο Καλαβρύτων Αθαν. Παπαδόπουλο, όσο και στους Κούκιο – Βασιλόπουλο για την πρόθεση τους να υλοποιήσουν το συγκεκριμένο έργο.

Επειδή όμως, μόνο η πρόθεση δεν αρκεί, αλλά πρέπει να συνοδεύεται και από την υλοποίηση, θα ήθελα, γνωρίζοντας εξ αντικειμένου τη χρησιμότητα αλλά και τα στάδια υλοποίησης τέτοιου είδους ψηφιακών εφαρμογών όπως η συγκεκριμένη, η οποία συμπεριλήφθηκε στο προεκλογικό πρόγραμμα του νυν δημάρχου Καλαβρύτων Αθ. Παπαδόπουλου μετά και από δική μου εισήγηση, να κάνω κάποιες επισημάνσεις που πιστεύω θα φανούν χρήσιμες.

Για είναι λειτουργική και χρήσιμη μια τέτοια εφαρμογή, πρέπει να είναι εύκολα ανιχνεύσιμη, εύχρηστη, πλήρως ενημερωμένη και επεκτάσιμη.

Πρέπει δηλαδή ο επισκέπτης της περιοχής μας, να γνωρίζει από πριν ή να πληροφορείται όταν μας επισκέπτεται, την ύπαρξη της, να μπορεί εύκολα να την εγκαταστήσει στο κινητό του ή το tablet του, εύκολα να την χρησιμοποιήσει και να βρει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται και που αποτελούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Για τη δημιουργία μιας τέτοιας εφαρμογής, πρέπει και απαιτείται να ακολουθηθούν τα διεθνή πρότυπα για την υλοποίησή της.

Πρέπει πρώτα απ’ όλα να γίνει η καταγραφή των απαιτήσεων, ο ακριβής προσδιορισμός του στόχου, η εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, το χρονοδιάγραμμα, ο σχεδιασμός της, η προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, η υλοποίηση, η δοκιμαστική εφαρμογή και τέλος, πριν γίνει η παράδοση στον τελικό χρήστη που δεν είναι άλλος από τον επισκέπτη της περιοχής μας, να έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα της επεκτασιμότητάς της, καθώς και η συντήρηση λογισμικού και υλικού.

Πιστεύω, πριν ζητηθεί από τους συλλόγους να συγκεντρώσουν και να παρέχουν στοιχεία για τα χωριά τους, να έχει προηγηθεί τουλάχιστον η καταγραφή των απαιτήσεων της εφαρμογής, η μελέτη κόστους και η εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της από πλευράς δήμου.

Τέλος, ελπίζω να έχουν ενημερωθεί σύλλογοι και φυσικά πρόσωπα, τόσο για το σκοπό του έργου και το χρονοδιάγραμμα, όσο και για το είδος και την ποιοτική ανάλυση των στοιχείων που καλούνται να παρέχουν. Αν δεν έχουν γίνει όλα τα παραπάνω που αποτελούν την, κατά τη γνώμη μου, ικανή και αναγκαία συνθήκη, τότε φοβάμαι πως η όλη προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει πριν καν ξεκινήσει... 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.