ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Πως φτάσαμε στην... "πανταχούσα" του Μαρτίου 2020

Μετά τα δύο άρθρα, το πρώτο του συμπατριώτη μας κ. Τάκη Χριστοδούλου με τίτλο “Η… “εκκρεμότητα” και τα… “παραμέσα”, του εξοπλισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων” (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ) και το δεύτερο του επίσης συμπατριώτη μας κ. Ανδρέα Φούρα με τίτλο “Ο Δήμος Καλαβρύτων έπρεπε να υπερβεί ανυπέρβλητα εμπόδια, για να ανατρέψει τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου” (διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ), σε απάντηση άρθρου μου με τίτλο “Έργο δια χειρός Περιφέρειας και ο νέος εξοπλισμός του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων”, αναζήτησα, διάβασα προσεκτικά και σταχυολόγησα, όσα είναι ήδη γνωστά και δημοσιευμένα, αλλά κυρίως τις πράξεις και τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αφορούν τα έργα αναβάθμισης, βελτίωσης και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων και έχουν δημοσιευθεί.

Απ’ αυτά λοιπόν, προκύπτουν τα παρακάτω: Η χρηματοδότηση των έργων αυτών, με το πρωτοφανές για την περιοχή ποσό των 20 εκ. ευρώ (με επίσης πρωτοφανή ίδια συμμετοχή του Χιονοδρομικού μόλις 4%, όταν σε προηγούμενες προτάσεις του 2013-2014 αυτή οριζόταν στο 30% περίπου, όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις), θέλουμε δεν θέλουμε, έγινε στις 7-12-2018, με απόφαση του τότε υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Γιαννακίδη (ΑΔΑ:ΩΒΟΓ465ΧΙ8-5ΘΕ), μετά από αίτημα του τότε δημάρχου και προέδρου του Χιονοδομικού Κέντρου Γιώργου Λαζουρά και με πρόταση και τεχνικό δελτίο, που συνεργάστηκαν και συνέταξαν ο τότε διευθυντής του Χιονοδρομικού Λεωνίδας Σπυρόπουλος και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

Το αίτημα το υπέγραψαν και το υπέβαλαν ο τότε Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και και ο Γ. Λαζουράς. Κατά τη γνώμη μου και εκ του αποτελέσματος, αποτελεί τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων τα τελευταία τριάντα χρόνια και μακάρι και άλλοι αυτοδιοικητικοί και κυβερνήσεις, να φέρουν και να εγκρίνουν, ισόποσες με αυτή, επενδύσεις στην ορεινή περιοχή μας.

Μετά την έγκριση και χορήγηση αυτής της χρηματοδότησης και παρά την προεκλογική περίοδο του 2019 που ήταν σε εξέλιξη, προφανώς ολοκληρώθηκαν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτήθηκαν από το υπουργείο που χορήγησε τη χρηματοδότηση και την Περιφέρεια. Συντάχθηκαν οι προδιαγραφές και τα τεύχη δημοπράτησης για το πρώτο υποέργο της συνολικής χρηματοδότησης, δηλαδή την αγορά χιονοστρωτήρων και λοιπών μηχανημάτων προυπολογισμού 1.000.000 ευρώ (και αφορά τα μηχανήματα που παραλήφθηκαν από το Χιονοδρομικό προχθές) και στις 16 Αυγούστου 2019, προκηρύχθηκε ο διεθνής, ηλεκτρονικός διαγωνισμός για την προμήθεια αυτών των μηχανημάτων, με ημερομηνία υποβολής προσφορών, την 18 Σεπτεμβρίου 2019.

Να σημειώσω εδώ ότι ήδη, από την πρώτη Σεπτεμβρίου 2019, είχαν αναλάβει οι νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές των κ.κ. Αθ. Παπαδόπουλου και Νεκτάριου Φαρμάκη, αντίστοιχα. Παπαδόπουλος και Φαρμάκης λοιπόν, ανέλαβαν πλέον την ευθύνη του χειρισμού και της γρήγορης και αποτελεσματικής προώθησης του διαγωνισμού και των έργων, της απορρόφησης της δοθείσας χρηματοδότησης, αλλά και την ευθύνη οποιασδήποτε ολιγωρίας ή εκτροχιασμού του.

Η κατακύρωση του αποτελέσματος του παραπάνω διαγωνισμού, έγινε 1,5 μήνα μετά, στις 31 Οκτωβρίου 2019, από τη νέα Περιφερειακή Αρχή και το σχέδιο της σύμβασης με το φάκελο, υποβλήθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας στα τέλη Νοεμβρίου 2019. Άρα η νέα δημοτική αρχή επί τρεις μήνες χειριζόταν η ίδια την υπόθεση.

Όπως προκύπτει από τις πράξεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρώτη σελίδα της 79/20 και αλλού) δεν είχαν στείλει πλήρη και ολοκληρωμένο το φάκελο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, με αποτέλεσμα το Ελεγκτικό να αναβάλλει τον έλεγχο και με πράξη του να ζητήσει να του αποσταλλούν κρίσιμα έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ούτε το καταστατικό της εταιρείας του Χιονοδρομικού, δεν είχαν αποστείλλει!

Έτσι, συμπλήρωναν τον αρχικά σταλθέντα, ελλειπή φάκελο, όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές ( μία στις 30-12-2019 και μία στις 23-1-2020).

Άρα, δεν βρήκε κανένα «βουνό μπροστά του ο Δήμος και ο Δήμαρχος, ούτε ανυπέρβλητα εμπόδια για να ανατρέψει αποφάσεις που είχαν εδραία νομική τεκμηρίωση» ούτε βρήκε κανένα «δύσκολο πρόβλημα», γιατί απλά, μέχρι τις αρχές Μαρτίου του 2020, δεν είχε εκδοθεί καμία αρνητική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η πρώτη αρνητική απόφαση, εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 2020 και ήταν η 79/20 του ΣΤ’ Κλιμακίου Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε νεότερο άρθρο θα δημοσιεύσουμε κάποια ερωτήματα προς το δήμαρχο Καλαβρύτων, ο οποίος είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος και τον «καίει», όπως καίει και όλους τους Καλαβρυτινούς, να προχωρήσει, το ταχύτερο, η επένδυση. 

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.