Δυστυχώς ανίκανη η νέα δημοτική αρχή να διαπραγματευτεί με τον ΑΔΜΗΕ...

Β. Αποστολόπουλος

Με αφορμή προχθεσινό μου άρθρο με τίτλο "ΠΥΛΩΝΕΣ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ: Ο Ιερώνυμος τα αντισταθμιστικά, ενώ ο Θανάσης… πέρα βρέχει!", που αναφερόμουν στην ανικανότητα της νέας Δημοτικής Αρχής του Θανάση Παπαδόπουλου να διεκδικήσει από τον ΑΔΜΗΕ τα αντισταθμιστικά που δικαιούται στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ακούστηκαν διάφορα.

Άλλος έλεγε ότι τάσσομαι κατά της επένδυσης και κατ' επέκταση της ανάπτυξης και άλλος ότι στο βωμό της επένδυσης τάσσομαι κατά του αγώνα που κάνουν οι μοναχές της ιεράς μονής των Αγίων Θεοδώρων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η οπτική ή άλλη όχληση από τους πυλώνες υπερυψηλής τάσης.

Για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα, πιστεύω ότι η επένδυση είναι απαραίτητη, πρέπει να γίνει και θα γίνει.

Όμως θεωρώ απαράδεκτο, στο βωμό της επένδυσης, να αλλοιώνεται το περιβάλλον, να απαξιώνονται περιουσίες και να καταστρατηγείται η μοναχική πολιτεία των μοναχών γυναικών της μονής των Αγίων Θεοδώρων.

Θεωρώ επίσης απαράδεκτη και πρέπει να την καταδικάσουμε όλοι μας, την αήθη επίθεση, που δέχονται αυτές τις μέρες, με αφορμή την δικαιολογημένη αντίδρασή τους, οι μοναχές της ιεράς μονής, από διάφορα ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά και δυστυχώς και από κόλπους της εκκλησίας.

Και όλα αυτά γιατί;

Από την ανικανότητα της νέας δημοτικής αρχής να διαπραγματευτεί τα αυτονόητα. Να εξασφαλίσει δηλαδή, δέσμευση από τον ΑΔΜΗΕ, υλοποίησης ενός συνολικού πλαισίου εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης, όπου προτεραιότητα προφανώς θα έχει ο δήμος Καλαβρύτων και τα χωριά από όπου περνούν οι πυλώνες.

Και για να μην βιαστούν οι "συνήθεις δημοτικοπολιτικοί μπαμιο-νυφίτσες αναλυτές", (όρος δανειζόμενος από τον κ. Νασιώτη), να πουν ότι λέω πράγματα ανέφικτα, φέρνω ως πρόσφατο παράδειγμα, το Δήμο Μαλεβιζίου στην Κρήτη, που εξασφάλισε από τον ΑΔΜΗΕ στο πλαίσιο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 46 εκ ευρώ.

Ναι καλά διαβάσατε... 46 εκ. ευρώ εξασφάλισε ως αντισταθμιστικά οφέλη από τον ΑΔΜΗΕ ο Δήμος Μαλεβιζίου στην Κρήτη.

Αλλά εκεί, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου κ. Μενέλαος Μποκέας, τον περασμένο Ιούνιο που υπογράφηκε η σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ,  ...Η σημερινή υπογραφή έρχεται σε συνέχεια μιας εντατικής πορείας διεκδίκησης που ξεκίνησε ο Δήμος Μαλεβιζίου εδώ και 6 μήνες, με ταυτόχρονη κινητοποίηση της Περιφέρειας Κρήτης και της ΠΕΔ Κρήτης, αλλά και τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Ενέργειας του Δήμου με τεχνικό σύμβουλο το Πολυτεχνείο Κρήτης και την υποστήριξη από ειδική Νομική Ομάδα. Ακολούθησε μια σειρά διαβουλεύσεων και επαφών, με τη Δημοτική Αρχή να φέρνει για πρώτη φορά στο τραπέζι των συζητήσεων στο Μαλεβίζι τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ και της ΑΡΙΑΔΝΗ. Πρόκειται για ένα σύνολο έργων και παρεμβάσεων που κυριολεκτικά καθιστούν το Μαλεβίζι πρωταγωνιστή, αφού για πρώτη φορά μια τοπική κοινωνία κερδίζει αντισταθμιστικά οφέλη τέτοιου ύψους. Τελειώνοντας, να αναφέρω επί τροχάδην, χωρίς να θέλω να κουράσω άλλο, το πως επιμερίζονται τα 46 εκ. ευρώ αντισταθμιστικά από τον ΑΔΜΗΕ στον Δήμο Μαλεβιζίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του energyregister.gr: Α) 35.000.000,00 € για βελτιωτικές αλλαγές της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η οπτική ή άλλη όχληση. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΟΠΤΙΚΗ Ή ΑΛΛΗ ΟΧΛΗΣΗ. (Ας το δουν αυτό όσοι βιάστηκαν να κατηγορήσουν τις μοναχές των Αγίων Θεοδώρων). Πρόκειται για έργα όπως:

 • Υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς από την Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα, εκμηδενίζοντας την οπτική όχληση στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε και της Δαμάστας.
 • Μείωση της οπτικής όχλησης του Σταθμού Μετατροπής από τον οικισμό της Δαμάστας
 • Κατασκευή νέου ασφαλτοστρωμένου δρόμου (μήκους ~2km), για την πρόσβαση στο Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, για την ελαχιστοποίηση της όχλησης στον οικισμό Δαμάστας κατά τη φάση κατασκευής.

Β) 11.000.000,00€ για έργα με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Πρόκειται για έργα όπως,

 • Ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας Δήμου Μαλεβιζίου (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι)
 • Κατασκευή και Ανακαίνιση Σχολικών Μονάδων
 • Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1 MW
 • Προμήθεια ενός minibus και ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας και των πράσινων μεταφορών του Δήμου Μαλεβιζίου.
 • Εξοπλισμός αγροτικών ιατρείων στην ευρύτερη περιοχή για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.
 • Βελτίωση αθλητικών υποδομών Δαμάστας
 • Βελτίωση/συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Δαμάστας
 • Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού Μαλεβιζίου
Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
 • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.