ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ - Ένας άγνωστος θεσμός για το Δήμο Καλαβρύτων που θα μπορούσε να λύσει πολλά προβλήματα

Στην 11η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων και συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση του θέματος με αριθ. 26 “Περί διευθέτησης των προβλημάτων που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση του έργου: «Ανάπλαση Πλατείας Κλειτορίας»”, οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που κλήθηκαν να το συζητήσουν, βρέθηκαν σε δύσκολη θέση.

Όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, έστειλε στο κοινοτικό συμβούλιο Κλειτορίας έγγραφο με το οποίο τους ζητούσε να γνωμοδοτήσουν, προφανώς θετικά, για τροποποίηση, (για κατάργηση θα έλεγα εγώ για να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις), του χώρου πρασίνου 40τ.μ., περίπου που προβλέπει το σχέδιο στην υπό κατασκευή πλατεία της Κλειτορίας.

Το κοινοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά και αντίθετα με  τη βούληση του αντιδημάρχου Κλειτορίας κ. Μιχαλόπουλου και του δημοτικού συμβούλου κ. Δουκλιά.

Το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο και δήμαρχος και υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι βρέθηκαν ανάμεσα σε δυο αντικρουόμενες απόψεις, προσπαθώντας να βρουν μια λύση.

Σίγουρα η δύσκολη αυτή κατάσταση θα μπορούσε να αποτραπεί αν υπήρχαν δυο προαπαιτούμενα:

Πρώτον, αν οι δημοτικοί σύμβουλοι είχαν ενημερωθεί έγκαιρα και όχι την τελευταία στιγμή, έτσι ώστε όσοι ήθελαν να είχαν επισκεφθεί το χώρο προκειμένου να έχουν άποψη.

Δεύτερον, αν γνώριζαν οι εμπλεκόμενοι, έστω και κατά προσέγγιση, την άποψη των κατοίκων. Σε αυτό το δεύτερο προαπαιτούμενο, υπάρχει πρόβλεψη από το νομοθέτη και ονομάζεται Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.

Η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, είναι μία επιτροπή, που προβλέπεται από το άρθρο 76, που τροποποιήθηκε από το άρθρο 78 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης). Ένα σημαντικό θεσμοθετημένο όργανο, όπου μπορεί να σφυρηλατείται μια ενότητα στους στόχους και στη λύση των προβλημάτων ενός Δήμου. Δίνει ένα βήμα στους κοινωνικούς εταίρους, στους φορείς αλλά και στους απλούς δημότες, για να μπορούν από κοινού με τη Δημοτική Αρχή, να καταγράφουν και να δρομολογούν λύσεις στα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες.

Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης αποτελείται από εκπροσώπους των φορέων της τοπικής κοινωνίας, όπως: α) των τοπικών εμπορικών και επαγγελματικών συλλόγων και οργανώσεων, β) των επιστημονικών συλλόγων και φορέων, γ) των τοπικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών, δ) των εργαζομένων στο δήμο και τα νομικά του πρόσωπα, ε) των ενώσεων και συλλόγων γονέων, στ) των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, ζ) των εθελοντικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών, η) άλλων οργανώσεων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών και θ) των τοπικών συμβουλίων νέων. ι) δημότες

Μια τέτοια επιτροπή, θα μπορούσε να λειτουργήσει σε συνδυασμό με παράλληλη ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες μέσω διαδικτύου.

Οι προτάσεις της ηλεκτρονικής διαβούλευσης συγκεντρώνονται και συστηματοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και παρουσιάζονται από τον πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης κατά την αντίστοιχη συνεδρίαση της.

Έτσι λοιπόν, θα μπορούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και οι δημότες, να γνωρίζουν την επικρατούσα άποψη όχι μόνο στο υφιστάμενο θέμα που αφορά την πλατεία της Κλειτορίας, αλλά και σε άλλα θέματα που μας ταλανίζουν, όπως για παράδειγμα ο κανονισμός λειτουργίας του πεζόδρομου στην πόλη των Καλαβρύτων.

Οψόμεθα...

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.