Δεν μας φταίει ούτε ο Παυλόπουλος, ούτε οι Καλαματιανοί, ούτε γενικά οι Μεσσήνιοι…

Τελείωσε το διήμερο συνέδριο «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: 200 χρόνια, η πρώτη ελεύθερη πόλη» που πραγματοποιήθηκε στο “ΠΕΤΡΙΝΟ” στα Καλάβρυτα, την Παρασκευή 2 Ιουλίου και το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021.

Δυστυχώς αν εξαιρέσει κανείς τους συμμετέχοντες εισηγητές, η παρουσία του κόσμου ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή.

Παρόλο που στο επίσημο πρόγραμμα του Δήμου Καλαβρύτων, Ιερά Μητρόπολη και Παγκαλαβρυτινή εμφανίζονται ως συνδιοργανωτές, αυτός που επωμίζεται ακέραιο το κόστος, είναι τελικά ο Δήμος Καλαβρύτων.

Ενδιαφέρον βέβαια θα είναι, να δούμε ποιος θα επωμισθεί και το χρηματικό κόστος και θα πληρώσει τελικά το “μάρμαρο”. Η Ιερά Μητρόπολη, η Παγκαλαβρυτινή (να σημειώσουμε ότι έχει πάρει ήδη επιχορήγηση για διοργάνωση εκδηλώσεων στα πλαίσια των 200 χρόνων) ή ο Δήμος Καλαβρύτων (δηλαδή όλοι εμείς) με υπογραφή Θανάση Παπαδόπουλου;

Ας αναζητήσουμε όμως τις αιτίες που... “δεν πάτησε κανείς” στο συνέδριο, όπως χαρακτηριστικά μας έλεγε άνθρωπος από το περιβάλλον του Δήμου. Παρατηρήσαμε ότι ακόμα και δημοτικοί σύμβουλοι “έλαμψαν δια της απουσία τους”, ενώ απείχαν ακόμα και κάποιοι που όπως μάθαμε, ορίσθηκαν στα προεδρεία χωρίς καν να ερωτηθούν!

Στο επίσημο δελτίο τύπου του Δήμου Καλαβρύτων που δημοσιεύουμε στο τέλος του άρθρου, αναφέρεται σαν Επιστημονικό Συνέδριο με τρεις Συνεδρίες, (δύο την Παρασκευή 2 Ιουλίου και μια το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021) καθώς επίσης και με τελετή έναρξης.

Βέβαια πουθενά δεν είδαμε, επιστημονικό πρόγραμμα, ούτε πρόσκληση συμμετοχής ομιλητών, ούτε πρόσκληση ειδικού κοινού για συμμετοχή στο συνέδριο, ούτε banners, λογοτύπων, ούτε δόθηκαν από όσο γνωρίζουμε βεβαιώσεις συμμετοχής, ούτε συνεδριακό υλικό, αναμνηστικά, κλπ, ούτε έγινε καμία επικοινωνιακή και δημοσιογραφική προώθηση συνεδρίου, ούτε συνεντεύξεις τύπου, ούτε κανένα άλλο χαρακτηριστικό που να χαρακτηρίζει το συνέδριο ως επιστημονικό. Ούτε ακόμα μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει να δημοσιεύονται πουθενά πρακτικά του συνεδρίου.

Όσον αφορά τις συμμετοχές, πέρα από κάποιες επιστημονικές παρουσίες με αρκετά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, όπως π.χ. του Υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου, του Διεθνολόγου Κωνσταντίνου Φίλη, του συμπατριώτη μας Καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μιχάλη Φεφέ, του επίσης συμπατριώτη μας Dr Αλέξη Παπαλεξόπουλου - εγώ προσωπικά βρήκα την εισήγησή του τελευταίου πάρα πολύ ενδιαφέρουσα - άντε και μια δυο άλλων, παρακολουθήσαμε όπως είχαμε γράψει και σε προγενέστερο άρθρο, αναμασημένες ομιλίες, περίπου από τους ίδιους ανθρώπους.

Ο κόσμος λοιπόν που, αντίθετα από ότι νομίζουν μερικοί, ξέρει πολύ καλά να κρίνει, απείχε… Και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το Δήμαρχο Θανάση Παπαδόπουλο και τις επιλογές του.

Ας ελπίσουμε στο μέλλον, αν επιλέξει την πραγματοποίηση παρόμοιων εγχειρημάτων, να ζητήσει τις υπηρεσίες επαγγελματιών, που αναλαμβάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση Επιστημονικών συνεδρίων, ή οργάνωση ημερίδων.

Το συμπέρασμα πάντως μετά από όλα αυτά είναι, ότι, αν θέλουμε να δούμε τον υπαίτιο για την απαξίωση των γεγονότων των Καλαβρύτων και του ρόλου τους στην Επανάσταση του 1821, ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Δεν μας φταίει ούτε ο Παυλόπουλος, ούτε οι Καλαματιανοί, ούτε γενικά οι Μεσσήνιοι…

Βασίλης Χρ. Αποστολόπουλος
Εκπαιδευτικός - Μηχανικός Πληροφορικής
Msc Εφαρμοσμένα Πληροφοριακά Συστήματα

Προσθέστε το σχόλιό σας

Το περιεχόμενο αυτού του πεδίου παραμένει ιδιωτικό και δε θα εμφανίζεται δημόσια.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.